Ultra

Sokféle sportágban létezik ultra kategória is. Most egyelőre maradjunk a futásnál. A definíció szerint minden 42,195 km utáni táv már ultrának számít. Tehát, ha futsz egy maratont meg pár métert, már ultrafutó vagy a szakirodalom szerint, persze azért az első klasszikus ultra táv az 50 km. Gondolhatnánk, hogy a következő lépcső a 100 km, de közéjük ékelődik még a 6 órás futás. Így van, nem csak km-ben lehet ultrát futni, hanem időben is. Tehát vissza a matekhoz: első ultratáv 50 kili, utána a 6 óra, s ha egy átlag futót veszünk, aki egy óra alatt le tud futni 10 km-t, akkor még nem tartunk a függvényszámolásnál, hogy megkapjuk a 60 kilit. Persze, ha lassabban fut, akkor nincs meg, de azért általában több szokott lenni 60 km-nél egy 6 órás futás. Szóval ismételjünk, nehogy valaki összekeveredjen: 50 kili, 6 óra, majd 100 kili, s 12 óra következik a sorban. Az érdekes, hogy a 100 kili után nem nagyon létezik 200 kilis verseny, inkább már az időt duplázták tovább, tehát a 24 és 48 órás versenyek léteznek.

Már ultrafutónak számítottam, amikor el kezdtem fotózni. Végigjártam a szamárlétrát elég szép eredményekkel, de most nem a sportmúltammal szeretnék kitűnni, hanem a képeimmel. Szóval visszatértem azokra a versenyekre, ahol előzőleg futottam. Vagy sokszor olyan is volt, hogy egy gyorsabb betétszámot, mondjuk 50 km vagy 6 órás futást választottam. S miután befejeztem a versenyt, nyújtás után nekiálltam a többiekről, akik a pályán maradtak még fotókat készíteni. Így van pl. a sárvári futásról, az Optivitáról (mindkét rendezvényen volt OB és nyílt futam is) és a desedai ultrafutásról pár képkockám. Ebbe az albumba tettem az UB, azaz Ultrabalaton képkockáit is.

Ha még nem unjátok az olvasást, akkor röviden elmesélem, hogyan születtek az UB képeim. Szóval, az úgy kezdődött, hogy jelentkeztem tesztfutónak a Balaton körbekerüléséhez. A jelentkező levelembe célirányosan beleírtam, hogy azért is válasszanak be a csapatba, mert nem csak gyors vagyok, hanem viszem a fényképezőgépem, és megörökítem a hétvége eseményeit. Be is kerültem a brigádba, az elképzelésem is valóra vált, mivel Muki (az Ultrabalaton, a MaratonMan versenyzorozat és a Balatonman ügyvezető igazgatója) a képek láttán megbízott az eseményei fotózásával. Így készültek az Ultrabalatonról is felvételek JakabA módra.